„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole” [Jan Gawęcki]
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Serdecznie zapraszam uczniów do wzięcia udziału w rozgrywkach XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności a zainteresowanych proszę o zgłoszenie się do Pani mgr Grażyny Kubic do dnia 5 października 2018 roku.
W roku szkolnym 2018/2019 tematem wiodącym są „Produkty mleczne- technologia i rola w żywieniu”.
Kraków, 24 września 2018 r., mgr Grażyna Kubic nauczyciel biologii, trener, coach
ul. Czapińskiego 5
30-048 Kraków
+48 12 633 37 64