Dnia 10 stycznia 2019 roku odbył się szkolny konkurs kulinarny dla uczniów klas drugich „Europa na talerzu”. Zespoły, liczące maksymalnie trzech uczniów, przygotowały potrawy kuchni francuskiej, niemieckiej, austriackiej, szwajcarskiej i włoskiej. Wszystkie dania wyglądały wyśmienicie i wybornie smakowały, a ich aromat jeszcze długo unosił się w szkolnych korytarzach. Jury w składzie: Pani mgr Paulina Wójtowicz, Pan mgr Tomasz Gąssowski i Mateusz Kowalczyk (zastępca przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego), oceniało przygotowane specjały pod względem walorów smakowych, informacji o potrawie i estetyki podania i przyznawali po 10 punktów w każdej kategorii. Uczniowie, odpowiadając na pytania członków jury, opisywali proces przygotowania oraz ciekawostki związane z tymi daniami. Członkowie jury chwalili wszystkich uczestników konkursu za zaangażowanie i przyznali, że wybór zwycięzców był niezwykle trudny. Po podliczeniu punktów ogłoszono wyniki:
I miejsce – crème brûlée
Maria Dziuba, Elżbieta Korus, Oliwia Malec – klasa 2b
II miejsce – pizza e insalata caprese
Anna Pierożak, Grzegorz Sidorowicz, Łukasz Skalny – klasa 2a
III miejsce – Kartoffelsalat
Kamila Stępniowska, Jakub Ptak – klasa 2d
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i gratulujemy zwycięzcom!
Konkurs kulinarny zorganizowali nauczyciele przedmiotowi języków obcych: Pani mgr Katarzyna Burkiewicz, Pani mgr Małgorzata Maggiolo, Pani mgr Olga Seneta-Niemiec, Pani mgr Małgorzata Kępka, Pani mgr Renata Radwańska-Rak, Pani mgr Violetta Winiarska-Szwarczyńska.
Kraków, 11.01.2019 r., mgr Olga Seneta-Niemiec
ul. Czapińskiego 5
30-048 Kraków
+48 12 633 37 64