Dnia 20 stycznia 2020 roku odbył się szkolny konkurs kulinarny dla uczniów klas drugich „Europa na talerzu”. Uczniowie, indywidualnie i w zespołach dwu lub trzyosobowych, przygotowali potrawy kuchni francuskiej, niemieckiej, austriackiej, szwajcarskiej i włoskiej. Wśród przygotowanych dań były zarówno przystawki jak i dania główne, a także desery. Wszystko wyglądało wyśmienicie i smakowało wybornie.
Jury w składzie Pani mgr Magdalena Poparda, Pan mgr Tomasz Gąssowski i Dominika Baran, była przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego jako przedstawiciel Uczniów, podjęło się niełatwej ocenie przygotowanych dań. Oceniano walory smakowe i estetyczne potrawy oraz zasób informacji o potrawie i sposobie jej przygotowania. Członkowie jury chwalili wszystkich uczestników konkursu za zaangażowanie i wysoki poziom przygotowania do konkursu; przyznali, że wybór zwycięzców był niezwykle trudny. Po podliczeniu punktów ogłoszono wyniki:
I miejsce – włoskie antipasti, makaronowe conchiglioni i panna cotta z pistacjami
Helena Gołąb, Maja Koczur, Joanna Koczułap – klasa 2b
II miejsce – tort szwarcwaldzki
Klaudia Markus, Łukasz Dorynek – klasa 2e
III miejsce – quiche lorraine
Asill Alzayany, Gabriela Kordylewska – klasa 2c
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i serdecznie gratulujemy zwycięzcom!
Kraków, 20.01.2020 r., Organizatorzy – Nauczyciele języka francuskiego, niemieckiego i włoskiego.
ul. Czapińskiego 5
30-048 Kraków
+48 12 633 37 64
Kuratorium Oświaty
Portal edukacyjny Miasta Krakowa
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Ośrodek Rozwoju Edukacji
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
Centralna Komisja Egzaminacyjna
Konrad Adenauer Gymnasium
Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży
Uniwersytet Jagielloński
Uniwersytet Pedagogiczny
Uniwersytet Papieski
Akademia Ignatianum
Akademia Górniczo-Hutnicza
Politechnika Krakowska
Uniwersytet Ekonomiczny
Uniwersytet Rolniczy