W dniu 8 lutego 2018 roku, już po raz trzeci odbył się DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI, który stał się tradycją naszego Liceum.
Celem tej akcji było: propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu, kształtowanie poczucia odpowiedzialności za swoje zdrowie, zachęcanie do zdrowego stylu życia. Udział w niej wzięli uczniowie klas pierwszych i drugich, angażując przy tym całą społeczność szkolną.
Dzień Zdrowej Żywności rozpoczął się kiermaszem, na którym uczniowie mogli skosztować m.in. zdrowych babeczek, tart warzywnych, sałatek i pełnych witamin koktajli, przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców. Przez cały czas trwania kiermaszu licealiści mogli wykonywać pomiary składu ciała oraz konsultować swoje wyniki z dietetykiem.
Po konsultacjach i części pomiarowej odbył się wykład Pani dietetyk Pauliny Siast-Kuterby na temat zasad zdrowego żywienia. Wzięli w nim udział biolodzy z klasy 1b i 1c. Podczas prelekcji uczniowie dowiedzieli się m.in. czym jest indeks glikemiczny, na co zwracać uwagę przy zakupie produktów spożywczych oraz jak odpowiednio komponować posiłki.
Na zakończenie obchodów Dnia Zdrowej Żywności, wytypowane przez klasy pierwsze i drugie zespoły, wzięły udział w konkursie wiedzy na temat zdrowego stylu życia.
Wyniki zmagań zespołów:
I MIEJSCE: klasa 2b (27/32 pkt.)
Joanna Kupczyk, Natalia Pawlik, Mateusz Jarema
II MIEJSCE: klasa 2a i 2e (25/32 pkt.)
Maria Sokół, Berenika Sobieraj, Mikołaj Olszewski
Weronika Juszczyk, Weronika Wałęga
III miejsce: klasa 1a, 1b i 1c (24/32 pkt.)
Aleksandra Wilk, Łukasz Skalny, Mikołaj Giezgała
Natalia Kusia, Karolina Kowalczyk, Karolina Marczyk
Magdalena Dyrdał, Julia Tota, Gabriela Ceglińska
Wszystkim uczniom dziękujemy za zaangażowanie w tą szkolną akcję. Nagrody i dyplomy za konkurs zostały wręczone w dniu 9 lutego.
Dzień zdrowej żywności zorganizowała i koordynowała Pani mgr Monika Kuras.
Kraków, 9 lutego 2018 r., mgr Monika Kuras
ul. Czapińskiego 5
30-048 Kraków
+48 12 633 37 64